haven sommer

Besøg Kamma Rahbeks romantiske have

Med et besøg i Kamma Rahbeks romantiske have oplever man 1800-tallets æstetik, dufte og farver på den mest stemningsfulde måde. Haven kan opleves både forår, sommer og efterår, men har sin største farvepragt omkring maj og juni. I løbet af sommersæsonen arrangeres der både koncerter, dans og andre aktiviteter i haven, og haven fuldender museumsbesøget på bedste vis. Snyd ikke dig selv for et besøg i Orangeriets frokostrestaurant, hvor der serveres smørrebrød, kager, vin, øl og kaffe i sommerhalvåret. 

Læs mere om Orangeriet her

 

Haven Hetsch billede

Kamma og Knud Lyne Rahbek i Bakkehusets Have. Tegning af Christian Hetsch fra 1883. Tegningen er lavet mange år efter Kamma og Knud Lyne Rahbeks død, og man har ikke nogen kilder, som understøtter, at haven har set således ud.

 

Havens historie

Kamma Rahbek var en sand haveentusiast og vidste meget om botanik og dyrkning. De første år efter brylluppet i 1798, mens ægteparret kun boede til leje på Bakkehuset, fik Kamma Rahbek stillet et lille stenet, ukultiveret jordstykke til rådighed. Da Kamma og Knud Lyne Rahbek købte Bakkehuset i 1802, fik hun til gengæld mulighed for at dyrke og reorganisere den store have, der hørte til huset. I 1812 udvidedes haven med et ekstra jordstykke ved tilkøb, og størrelsen var herefter 7 tønder land. Haven bestod af en prydhave, der lå tæt på huset, og en nyttehave lidt længere væk.
Der findes desværre ingen plantegninger over ægteparrets have og kun få beskrivelser. Ægteparrets niece, Marie Louise Konow, har beskrevet, hvordan Kamma Rahbeks have var anlagt i moderne stil – dvs. anlagt som en romantisk landskabshave med bl.a. græsplæner som noget nyt og karakteristisk.
Der var en del træer i haven, heriblandt to store lindetræer foran bygningens facade, og foran huset var der et blomsteranlæg. Kamma Rahbek delte sin store botaniske viden med en kreds af professionelle gartnere og haveentusiaster, bl.a. overgartner ved Botaniske Have i København Frederik Ludvig Holbøll.

 

Kamma Rahbeks havebog

Kamma Rahbeks regnskabsbog med optegnelser over havens grøntsager

 

Kammas køkkenhave

Ud over blomsterhaven anlagde Kamma Rahbek en køkkenhave, hvor hun dyrkede grøntsager og krydderurter. En del af køkkenhavens høst indgik i Bakkehusets egen husholdning og en del blev solgt på markeder. Af kilder fra samtiden fremgår det, at produktionen i haven var ganske stor. Kamma Rahbek førte regnskab over, hvor meget haven gav af frugt, bær og grøntsager, og af hendes regnskabsbog fremgår det, at hun dyrkede: spinat, salat, hvidroe, gulerod, kørvel, radise, kålrabi, agurk, sukkerært, snittebønne, perlebønne, blomkål, grønkål, rødkål, savojkål, løg, porre, kartoffel og stikkelsbær. Dertil kom jordbær, solbær, ribs, æble, rose, persille, levkøj og lavendel. De lidt eksotiske krydderurter i haven, som også havde medicinsk virkning, var balsam og ambra.

 

Gouache med blomsteropsats

Bunden af en æske med Kamma Rahbeks gouachemaleri. Buketten indeholder hvide liljer, lyserøde pæoner, hvid pelagonia, tulipaner, delphinium, akeleje og fransk anemone. Ved siden af buketten ses ferskner og en blommegren. Halvbuen omkring buketten er dekoreret med drueklaser, hvilket Kamma Rahbek også havde udenfor et af vinduerne i dagligstuen.

 

Museumshaven i dag

Siden museets etablering i 1925 havde der været et lille anlæg omkring huset, som bar præg af 1920’ernes smag. Dette anlæg blev i 2017 restaureret af landskabsarkitekt Charlotte Skibsted og samme år blev det ottekantede orangeri opført.
Bakkehusets nuværende haveanlæg er 2.500 kvadratmeter stort og består af en gårdsplads med græsplæne og grus, Orangeriet med frokostrestaurant samt to jordstykker, der omkranser husets to fløje.
I havens blomsterbede er der plantet et bredt udsnit af de planter, som blev dyrket i haven på Kamma Rahbeks tid. Ud over plantesorter, som vi ved, at hun dyrkede i sin have, er der også anvendt plantearter, som er hentet fra hendes udsmykninger af æsker, gouacher og andet håndarbejde, hvor planteornamentikken har været et gennemgående tema. Haven er anlagt i en nytænkt romantisk havestil.
Havens slyngede, flisebelagte sti fremhæver følelsen af, at man kan gå på opdagelse i haven, samtidig med at havens forskellige plantescenarier breder sig ud.
Have er inddelt i syv forskellige planteafsnit, og planterne i de forskellige afsnit er udvalgt på baggrund af både Kamma Rahbeks planteunivers og en tilpasning til nutidens jordstykker. Ved anlæggelsen af haven er der blandt andet blevet taget hensyn til Kamma Rahbeks forkærlighed for plantesammensætninger i gule, sart gullige til hvidlige, gyldne, lyserøde og dybviolette blomster.

 

Bakkehuset set udefra forår

Gårdrummet foran Bakkehuset med det karakteristiske kastanjetræ og mindestøtten

 

Havens monumenter

På gårdspladsen foran kastanjetræet står en mindestøtte for Kamma og Knud Lyne Rahbek. Kort efter Knud Lyne Rahbeks død i 1830 satte en række af forfatterens venner sig for at starte en indsamling til et monument for den afdøde, og selv om Kamma Rahbeks navn ikke stod på indbydelsen til indsamlingen, kom hendes navn til at stå på mindestøtten. Arkitekten G.F. Hetsch og billedhuggeren H. Freund stod for udførelsen af mindestøtten. På mindestøtten kan man se et relief med K.L. Rahbeks portræt og på bagsiden et relief med digtningens muse. Oprindeligt var mindestøtten placeret i Bakkehusets baghave op imod Rahbeks Allé, men den blev senere flyttet til sin nuværende placering.

Læs mere om Bakkehusets historie her

Rahbeks mindestøtte flyttes historisk foto

Rahbeks mindestøtte flyttes fra baghaven

Buste af Sophus Michaëlis

I buskadset tæt på Orangeriet kan man se en buste af forfatteren Sophus Michaëlis, som havde stor tilknytning til Bakkehuset.

 

Rahbeks sten


Ved hovedindgangens trappe ses en sten med fire navne. K.L. Rahbek havde engang udtrykt ønske om at få en sten med navnene på sine frihedsidoler: Washington, Franklin, Lafayette og Rousseau, og dette ønske blev realiseret ca. 100 år efter hans død, da museet blev etableret.

 

Praktiske oplysninger ved besøg i haven

Haven er åben for publikum året rundt med gratis entre. En del af haven er imidlertid aflåst om natten.
Haven er en del af museets areal og fortælling og det er ikke tilladt at lufte hunde i baghaven bag ved huset, hverken med eller uden snor. Det er heller ikke tilladt at plukke af havens blomster og blade. Medbragt mad må ikke nydes i haven - vi anbefaler i stedet et besøg i Orangeriet.
Læs mere om orangeriet her.

Rygning: Alle områder i  og udenfor Orangeriet samt i haven omkring Bakkehuset er røgfri.

 haven sommer 2