romantikken i danmarkTemaomvisning: Romantikken i Danmark

Vi dykker ned i romantikkens litterære univers for at følge udviklingen fra romantikkens introduktion i Danmark med Adam Oehlenschlägers debutsamling ”Digte 1803” over Thomasine Gyllembourgs poetiske realisme til H.C. Andersens romantisme. Flere af nutidens kanonforfattere havde deres gang i Bakkehuset i løbet af romantikken, og med udgangspunkt i deres spor forsøger vi at beskrive perioden.

Målgruppe: HF, HHX, HTX, STX, VUC
Fag: dansk, historie, billedkunst
Varighed: 1 time
Pris: 400 kr.

 

oplysningstiden og romantikkenTemaomvisning: Oplysningstiden og romantikken

På overgangen fra oplysningstiden til romantikken skabte det litterært interesserede ægtepar Kamma og Knud Lyne Rahbek et samlingssted for tidens forfattere, digtere og videnskabsfolk i deres hjem på Bakkehuset. Med udgangspunkt i museets samlinger sættes der i denne temaomvisning fokus på dansk kultur- og åndsliv i perioden 1780-1830. Ud over ægteparrets hjem præsenteres eleverne for en række berømte forfattere, som på forskellig vis har været knyttet til Bakkehuset heriblandt Adam Oehlenschläger, J.L. Heiberg, B.S. Ingemann, N.F.S. Grundtvig, H.C. Ørsted, Thomasine Gyllembourg, H.C. Andersen m.fl. Vi diskuterer begreber som oplysningstid, romantik og guldalder, og eleverne får samtidig et levende indblik i periodens livs- og boligform.

Målgruppe: HF, HTX, STX, VUC
Fag: dansk, historie, billedkunst
Varighed: 1 time
Pris: 400 kr.

 

Temaomvisning: Adam Oehlenschläger og SøndermarkenOehlen. og Søndermarken

I denne temaomvisning sætter vi fokus på romantikkens natursyn, mens vi vandrer rundt i den smukke park: Søndermarken. Vi arbejder både med romantikkens havedesign, naturopfattelse og med forholdet imellem natur og digtning.
Søndermarken bliver ofte kaldt romantikkens arnested i Danmark, fordi det var her Adam Oehlenschläger og vennen Henrich Steffens gik rundt og diskuterede den romantiske filosofi første gang. Her fik Oehlenschläger formentlig idéen til digtet "Guldhornene", og i Søndermarkens kuperede terræn hentede han senere inspiration til mange andre digte. Oehlenschläger voksede op på Frederiksberg Slot i umiddelbar nærhed til Søndermarken, og i digtet "Søndermarken" hylder han stedet i form af beskrivelser af havens enkelte elementer. Søndermarken er den første af de kongelige haver, som blev omdannet til et romantisk haveanlæg, og i løbet af omvisningen analyserer vi, hvad der er af romantiske træk i haven.

Mødested: Gruppen møder guiden ved Bakkehuset, og derefter spadserer vi sammen op til Adam Oehlenschlägers statue i Søndermarken, hvor det hele begynder. Samlet set varer omvisningen ca. 1 time og 15 min.

Søndermarken kan med fordel suppleres af et besøg i museet.

Der knytter sig et gratis undervisningsmateriale til forløbet, som kan downloades her.

Målgruppe: HF, HTX, STX, VUC
Fag: dansk
Varighed: ca. 1 time og 15 min. incl. spadsererturen fra museet til Søndermarken
Pris: 600 kr.

 

Undervisningsforløb: Fra håndskrevne breve til Facebookfra håndskrevne til

Med udgangspunkt i Bakkehusets samling af historiske breve undersøger vi 1800-tallets brevskrivning. Hvorfor blev brevskrivning så populært i romantikken og hvordan iscenesætter brevskriverne sig selv? Hvad kan vi bruge de historiske breve til i dag?
Breve er en fantastisk kilde, når man vil opleve de store historiske begivenheder igennem individets subjektive briller. Breve fortæller os en masse om, hvordan enkeltpersoner har forholdt sig til verden og sig selv igennem tiden. Bakkehusets omfangsrige brevsamling rummer breve fra flere centrale forfattere fra den danske romantik, og igennem brevene får vi et indtryk af, hvordan forfatterne iscenesatte sig selv og deres liv igennem korrespondancer med andre. I dette undervisningsforløb undersøger eleverne sammen med museets formidler, hvad brevet er for en genre litterært set, hvad brevgenren betød for forfattere i den romantiske periode, og hvad brevene kan fortælle os om fortidens tænkning og levemåde. Vi perspektiverer også brevene til moderne digitale kommunikationsformer.

Før besøget på museet skal der påregnes mindst 1 times forberedelse hjemme i klassen, som varetages af klassens lærer.
I forbindelse med forløbet er der udviklet et undervisningsmateriale, som kan downloades til fri brug i den almindelige danskundervisning. Materialet kan med fordel bruges i forberedelsen til undervisningsforløbet på Bakkehuset.

Download undervisningsmaterialet her.

Målgruppe: HF, HTX, HHX, STX, VUC
Fag: dansk, historie
Varighed: 1,5 time
Pris: 600 kr.

 

Gratis undervisningsmateriale: Improvisatoren og svanen - om H.C. Andersens forfatterskab

Hvornår begyndte H.C. Andersen at skrive, og hvad har han skrevet ud over de kendte eventyr?
"Improvisatoren og Svanen" er et gratis undervisningsmateriale om H.C. Andersens forfatterskab med særligt fokus på hans prosaværker: romaner, eventyr og rejselitteratur. Derudover sættes forfatterskabet ind i den litteraturhistoriske kontekst - den romantiske periode. Undervisningsmaterialet kan med fordel bruges i forbindelse med danskundervisningens arbejde med genrer, forfatterskab og periodestudier. Materialet kan bruges som baggrundslæsning eller til et længere forløb om H.C. Andersen i klassen. Arbejdet med emnet kan suppleres af en rundvisning i Bakkehuset. Der findes både opgaveforslag og en lærervejledning i materialet. Download det gratis her.

Målgruppe: HF, HTX, STX, VUC
Fag: dansk

 

Gratis undervisningsmateriale: "Ei blot til lyst" - om teatret i romantikken

Hvad er teatret for et medie? Hvad er dets formål? Og hvilke virkemidler anvender det?
Dette gratis undervisningsmateriale belyser det danske teaters udvikling i den romantiske periode 1800-1870 med udgangspunkt i tre forskellige dramatikere: Knud Lyhne Rahbek, Adam Oehlenschläger og Johan Ludvig Heiberg.
Undervisningsmaterialet kan bruges i danskundervisningen hjemme i klassen og eventuelt kombineres med en rundvisning i Bakkehuset. Download materialet her.

Målgruppe: HF, HTX, STX, VUC
Fag: dansk og dramatik